1963 yılında İstanbul’da doğmuş, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. 1984 Yılında Kara Harp Okulu’nda İşletme Lisansını başarıyla tamamladıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurtiçi ve yurtdışı görevlerde bulunmuştur. Aldığı yöneticilik, iletişim  ve  halkla ilişkiler eğitimleri ile çalışma hayatını başarılı bir şekilde devam ettirmiştir. Türkiye Radyo Televizyon Kurumundan (TRT) Radyo programcılığı, ayrıca mesleği doğrultusunda saymanlık, ihale, tedarik ve lojistik konularında eğitici eğitimi almıştır. Eğitim aldığı alanlarda eğiticilik ve gıda sektöründe ihale ve tedarik müdürlüğü yapmıştır.

Çalışma hayatı sırasında 1998 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi  Muhasebe Finansman bilim dalında birinci yüksek lisans eğitimini, 2007 yılında İstanbul Yeditepe üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi bilim dalında ikinci yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Bunlara ilave olarak İstanbul’da ISO 9001-2008 Kuruluş İçi Tetkik eğitimi (B.S.S), ISO 9001-2008 Baş Denetçi Eğitimi (TQNET), ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi eğitimi almış ve bu alanlarda baş denetçilik yapmıştır. Telat Türeli, evli ve iki çocuk babası olup birinci çocuğu 26 yaşında, Almanya’nın RWTH Aachen üniversitesinde bilgisayar mühendisliğinde eğitim almış ve aynı üniversitede bilgisayar mühendisliği alanında lisansüstü eğitimine devam etmektedir. İkinci çocuğu 18 yaşında, Eskişehir Yardım Sevenler Derneği Özel Eğitim Uygulama Merkezinde eğitim almakta ve otizmlidir. Telat Türeli, Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneğinin Kurucu Başkanı olup, 2013 yılında yapılan ilk genel kurulda Yönetim Kurul Başkanlığı’na seçilmiş ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.